Veiligheid nagelstudio

Voor een nagelstudio is het van groot belang dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de veiligheid van de werknemers en klanten. Er zijn bij een nagelsalon namelijk aardig wat gevaren voor de gezondheid.

Vrijkomen van gevaarlijke stoffen

Een nagelstyliste maakt regelmatig gebruik van stoffen die bij langdurige blootstelling gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het gaat hierbij om de stoffen die in producten zoals acrylnagels, nagelverstevigers, nagellak en nagellakremover zijn verwerkt. De gevaarlijke stoffen die hierbij kunnen vrijkomen zijn bijvoorbeeld acryl, tolueen, formaldehyde en methymethacrylaat.

Vermijden van gevaarlijke stoffen

Door langdurige blootstelling aan deze stoffen, kunnen reacties ontstaan zoals onder andere misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, een droge keel, tranende ogen en huidirritaties.  Het beste zou zijn om deze gevaarlijke stoffen te vermijden. Omdat het gebruik van deze materialen moeilijk weg te denken is in de wereld van een nagelstyliste is het belangrijk om verschillende maatregelen te treffen om de veiligheid in de nagelstudio te optimaliseren.

Het is belangrijk dat medewerkers van een nagelstudio tijdens de behandelingen indien mogelijk handschoenen dragen. Er zijn verschillende soorten handschoenen zoals latex of nitril handschoenen. Daarnaast is ook het gebruik van een mondkapje tijdens vijlen van nagels aan te raden.

Wanneer er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt is het van belang dat er op de werkvloer niet wordt gegeten of gedronken. Het is namelijk mogelijk dat chemische dampen of stof in het drinken of op het voedsel terecht komt en zo alsnog in het lichaam terechtkomt.

Het gebruik van een ongemakkelijk mondkapje en andere veiligheidsmaatregelen kunnen voorkomen worden door het gebruik van een goede nagelafzuiging. Hierdoor kan de lucht volledig gezuiverd worden, waardoor er geen gevaarlijke stoffen in de nagelstudio worden verspreid.

Na het gebruik van nagelproducten is het belangrijk om de producten zo snel mogelijk te sluiten, zodat de dampen niet in de ruimte verspreid worden. Probeer ook het afval van nagelproducten zo snel mogelijk in een goed afsluitbare metalen vuilnisemmer te gooien en deze dagelijks te legen zodat de veiligheid nagelstudio optimaal blijft.